tirsdag den 7. juli 2020

Kyllingefond


I mange opskrifter er kyllingefond en af de ingredienser, som løfter resultatet op i forhold til at bruge bouillon fra terning. I en ret som f. eks. risotto er fonden i så høj grad en smagsgiver, at det er synd at bruge et produkt, som ikke er godt nok. Nogle steder kan man købe en "ægte" færdiglavet kyllingefond. Men kan du ikke skaffe det, eller vil du hellere lave det selv, så er det både nemt og ukompliceret. Men det er ikke hurtigt.

Denne opskrift giver en forholdsvis mørk fond med dyb smag. Vil du hellere bruge en lys og mildere fond, skal du springe tomatpuré og bruning over og bare hælde kylling og grøntsager direkte i gryden.


Ingredienser til 1,5 liter fond:

1,5 kilo kyllingedele (skrog, vinger eller lignende)
1 løg
1 gulerod
1 stilk bladselleri
35 gram tomatpuré

Fremgangsmåde:

Rens grøntsagerne og skær dem i grove stykker. Hæld tomatpuré over og sørg for, at grøntsagerne er godt smurt ind i tomat.
Læg det i en bradepande sammen med kyllingestykkerne. Hvis du har store kyllingestykker, så skær dem i mindre dele, bare lidt groft og med "vold".

Kylling og grøntsager brunes i en ovn i 45 minutter ved 220°
Hæld det hele over i en gryde af passende størrelse. Rens bradepanden med lidt kogende vand og hæld det i gryden. Tilsæt koldt vand, til det dækker. Bring det i kog. Rens skum og urenheder af overfladen. skru ned, så det kun lige akkurat simrer og lad det stå 6-8 timer. 

Fjern de grove dele fra gryden med en hulske og hæld fonden over i en beholder af passende størrelse gennem en si. Vask gryden. Hæld fonden tilbage i gryden gennem en si beklædt med osteklæde.
Hvis du skal bruge fonden med det samme, så kog den ind til ca. 1,5 liter.
Hvis du vil fryse den ned og bruge den senere, kan du koge den mere ind - så kan du senere fortynde den, når du skal bruge den.
Vil du lave en kraftig sauce, skal du også reducere den yderligere. Men til f. eks. en risotto skal du bruge den, som den er.

Lad fonden køle så meget af, at fedtet på overfladen nemt kan skrabes af. Du kan bruge det i madlavning.Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Hjemmebagte Skagenslapper 16 eller 20 stk

Disse skagenslapper er med vilje lidt større end bagerens - men det står dig frit for at lave dem mindre. Jeg vejer dejen af i stykker på 90...